Reclame Code Commissie wijst alle klachten tegen Week van het Leven af

21 december 2022
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft alle klachten tegen de campagne van de Week van het Leven van het afgelopen jaar afgewezen. Dat heeft zij de Stichting Platform Zorg voor Leven laten weten. Daarmee wordt duidelijk dat de campagne helemaal in lijn is met de regels van de Stichting Reclame Code. Dat betekent dat er een fatsoenlijke en eerlijke campagne is gevoerd. Voorzitter van het Platform Zorg voor Leven Diederik van Dijk: 'Het is een nieuwe traditie aan het worden dat de klachten over de Week van het Leven ongegrond worden verklaard.'

Vrijheid van meningsuiting

Klachten tegen de campagne waren onder meer dat de campagne misleidend zou zijn en de vrijheid van anderen zou inperken die wel voor een abortus kiezen. De RCC ziet in de campagne ‘geen inbreuk op de rechten van anderen’. Ook ziet zij geen overschrijding van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien, stelt zij, is inperking van die vrijheid in een democratische samenleving niet dringend noodzakelijk. Daarmee beoordeelt de commissie deze klachten als ongegrond.
Ook geeft de commissie aan dat voldoende duidelijk is van welke organisaties de campagne afkomstig is, en het is het ‘onmiskenbaar’ dat de samenwerkende organisaties een visie geven vanuit eigen overtuiging. Bovendien vindt de commissie voldoende nuancering in de website onbedoeldezwangerschap.nl, waarnaar de campagne verwijst.

Week van het Leven 2022

Op de campagne van 2022 kwamen veel minder klachten binnen dan in eerdere jaren het geval was. Uit een zestigtal klachten werden drie klachten in behandeling genomen. Die klachten zijn dus allemaal ongegrond verklaard.

De campagne stond in het teken van liefdevolle en deskundige hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen én hun kind. Voor de campagne vertelden verschillende vrouwen hun persoonlijke verhaal over hun onbedoelde zwangerschap en hun keuzes daarin. Hun verhalen waren te lezen op de website onbedoeldezwangerschap.nl. In de Week van het Leven verwezen radio- en videospots en billboards naar deze website en de verhalen daarop.


Lees de besluiten van de RCC over de verschillende klachten
Uitspraak RCC – 2022-00517
Uitspraak RCC – 2022-00517A
Uitspraak RCC – 2022-00517B