Dat er verschillende klachten binnengekomen zijn op de Week van het Leven, is geen nieuws. En ook de behandeling van enkele van die klachten door de Reclame Code Commissie (RCC), is niet de eerste keer. ‘Het wordt bijna een traditie, zoals Sinterklaas dat is’, grapte Diederik van Dijk, voorzitter van het Platform Zorg voor Leven, in zijn bijdrage.
En hoewel het iets moois heeft om de gelegenheid te krijgen te vertellen over de motivatie, steekt het ook, geeft hij aan. ‘De botte verwijten staan in schril contrast met de zorgvuldigheid en de inlevende, liefdevolle toon die we betrachten. Er is hier geen sprake van een veroordelende vinger, maar van een uitgestoken hand.’ Van Dijk nodigt klagers en pro choice-activisten dan ook uit om het gesprek aan te gaan. Rondom de zitting bleef dat gesprek in elk geval uit. Geen van de klagers was daarbij aanwezig.
Ook Deborah Smit, die haar verhaal deelde tijdens de Week van het Leven, maakte gebruik van de mogelijkheid te reageren. ‘De hulp die ik gekregen heb ik mijn situatie, gun ik aan elke vrouw in een vergelijkbare situatie.’ Ze benadrukt dat er geen sprake is van oordeel richting vrouwen die wel gekozen hebben voor een abortus. Ze ziet eerder overeenkomsten: ‘De zwangerschap zal ons allebei voor altijd bij blijven. Het verschil daarentegen is dat de ene vrouw haar kindje in de ogen zal kijken en de andere vrouw niet.’ Ook haar situatie was gelijk met die van veel vrouwen die kozen voor abortus. ‘Daarom vind ik het zo belangrijk dat er goede hulp is. Dat maakt dat ik helemaal achter deze campagne sta.
De commissie beraadt zich in de komende weken op de klachten, het verweer en de mondelinge toelichting. Zij verwacht in de dagen voor of na Kerst uitspraak te doen in dit proces.
Volledige bijdrage Diederik van Dijk
Volledige bijdrage Deborah Smit
Verweer Platform Zorg voor Leven 2022