Abortus. Wat niemand je vertelt.

1. Abortus stopt een kloppend hart

Drie weken na de bevruchting smelten speciale bloedcellen met elkaar samen en vormen zij het hart. In week 6 beginnen ogen, oren, neus, kaak, en wangen vorm te krijgen. De hartslag wordt steeds regelmatiger. Het hartje klopt nu ongeveer 80 keer per minuut en zal iedere dag sneller gaan. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich verder.

2. Abortus kan tot ruim over de helft van je zwangerschap

Een zwangerschap duurt 40 weken. Abortus kan tot 24 weken worden uitgevoerd. Het kindje is dan 30 centimeter, weegt 500 gram en begint te ademen. Het ademt nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent het voor na de geboorte. Het kindje voelt de bewegingen van zijn moeder.

3. 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus

1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus. In Nederland vinden er meer dan 30.000 abortussen per jaar plaats.

4. De start van het leven is geen afspraak

Wist je dat afspraken over de start van het leven per land verschillend zijn? In Nederland mag je het leven stoppen tot 24 weken. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk tot 12 weken. Ierland echter beschermt een ongeboren baby wél 40 weken lang.

5. Jouw leven begon bij de bevruchting

Nieuw leven begint bij de bevruchting. Het is uniek met een eigen DNA-profiel. Jouw DNA is nog steeds hetzelfde als vanaf dag 1 van je bestaan. Je lichaam is gegroeid, maar de kleur van je ogen, je geslacht en je huidskleur lagen toen al vast.

6. Zo gaat een abortus
  • Tot 8 weken van de zwangerschap kun je kiezen voor een pil. Je krijgt buikkramp, verliest bloed en ook het kindje.
  • Na 8 weken wordt je baarmoedermond opgerekt en de baby eruit gezogen. Dit heet een curettage.
  • Vanaf 13 weken zijn de botten van het kind voor deze methode te hard geworden. Met een tangetje wordt het kind in de baarmoeder in stukken geknipt tot het sterft.
  • Ruim 2.000 kinderen worden geaborteerd na 18 weken. De bevalling wordt opgewekt en de baby wordt op een natuurlijke manier geboren. Bij een erg late abortus kan de baby zelfs nog enkele uren leven.
7. En als je verkracht bent? Of je baby heeft een handicap? Je leven is in gevaar?

Soms zijn de omstandigheden diep tragisch. Misschien is een vrouw verkracht. Misschien heeft haar baby een ernstige afwijking. Misschien is de gezondheid van de moeder in gevaar. Maar dit zijn niet de belangrijkste redenen waarom vrouwen kiezen voor abortus. Dat zijn ‘gebrek aan geld’ ‘geen kinderwens’ en ‘compleet gezin’.

8. Ook moeders kiezen voor abortus

De helft van de vrouwen die kiest voor abortus, is al moeder of zorgt voor een kind.

9. 1 op de 4 zwangerschappen wereldwijd eindigt in abortus

Elk jaar sterven 56 miljoen kinderen wereldwijd door abortus. Dat is meer dan het aantal burgerdoden in de Tweede Wereldoorlog.

10. Abortus is geen oplossing

Abortus maakt een vrouw niet sterker. Het is een behandeling bij een noodsituatie van de vrouw, die volgens haar niet op andere wijze kan worden beëindigd. Het is geen medicijn. Een vrouw verdient respect, een liefdevolle omgang en de trouw van haar partner. Ook heeft zij recht op informatie over alternatieven. Bij abortus gaat het om twee levens. Elke vrouw én elk kind verdienen beter dan abortus!

Abortus is misschien wel het grootste taboe. Kijk niet weg. Bied hulp. Voorkom.

Meer weten of doorpraten? Kijk op www.npvzorg.nl of Twitter mee via #weekvanhetleven